Recept voor Truujesoep
Het truujebal (ook wel het oudewijvenbal) is een gezellig carnavalsfeest dat vooral in Limburg gevierd wordt. Het vindt plaats voor de officiële start van carnaval en zorgt voor een fantastische sfeer van humor, gekke outfits en veel plezier. Het wordt voornamelijk gevierd met alleen vrouwen, of mannen die als vrouw verkleed gaan. De naam “truujebal” komt van de traditionele kleding, zoals truien en grappige accessoires. Truujesoep is ontstaan om een stevige basis te leggen voor de carnavalsvierders en is daardoor een lekkere, voedzame maaltijdsoep!
Deze soep zit vol met groenten, vlees en kruiden, waardoor je goed voorbereid aan de carnaval kunt beginnen. Hier is het recept:
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 2 paprika’s
- 1 grote prei
- 3-4 grote aardappelen
- 400 gram champignons
- 400 gram rundergehakt
- 1 rookworst
- 2 liter tomatensap
- 4 bouillonblokjes
- 1 pot witte bonen in tomatensaus (optioneel)
- Sambal (naar smaak)
- Ketjap (naar smaak)
- Suiker (naar smaak)
- Cayennepeper (naar smaak)
- Kookroom (optioneel)
Bereidingswijze
- Snijd alle groenten naar keuze in grove of fijne stukjes. Snijd de aardappels in kleine blokjes, zodat ze goed kunnen garen.
- Verhit wat olie in een pan en rul het gehakt. Voeg de gesneden knoflook, uien en een theelepel sambal toe. Bak dit even aan tot het gehakt mooi bruin is.
- Voeg de prei en de champignons in stukken toe en bak even mee.
- Voeg de paprika toe en bak ook dit even mee.
- Voeg nu de aardappelen toe. De aardappelen zorgen voor de binding van de soep, dus als je een dunnere soep wilt, kun je de hoeveelheid aardappelen aanpassen.
- Roer alles goed door en voeg 2 liter tomatensap en de bouillonblokjes toe. Als de soep te dik is, kun je wat water toevoegen.
- Laat de soep rustig op een laag vuur garen.
- Snijd ondertussen de rookworst in plakjes.
- Zodra de groenten gaar zijn, voeg je de witte bonen in tomatensaus toe. Als je dit niet lekker vindt, kun je het ook weglaten.
- Breng de soep op smaak met ketjap, suiker en cayennepeper.
- Voeg als laatste de rookworst en kookroom toe. Laat de soep even doorwarmen.
En voilà, je Truujesoep is klaar!
Geniet van je maaltijd en veel plezier met carnaval of zoals ze dat in Limburg zeggen Vasteloavend! 🎉
Samen met jou en ons ambitieuze team creëren we jouw perfecte keuken op maat
Neem contact op
Ontdek meer inspiratie, advies en trends
De charme van een landelijke keuken: stijlvol en tijdloos
Als we denken aan de keuken, denken we vaak aan een plek waar niet alleen wordt gekookt, maar waar het …
Lees meer
Passie voor keukens op maat sinds dag één
Ferdie kwam al sinds zijn veertiende bij Harold Lenssen, waar hij destijds als stagiair meubelmaker in de fabriek begon.
Lees meer