Neem contact op

De torenhoge energieprijzen; het lijkt nergens anders meer over te gaan. Als je de tv aanzet, als je ergens op visite bent en bij de bakker… Waar gaat dit heen? En nog belangrijker: hoe ga je hiermee om? Helaas kunnen wij niets aan die prijzen doen, maar wij kunnen wel een aantal tips geven over hoe je energie en dus ook kosten kunt besparen in je keuken. Wij weten immers alle ins en outs van de plek waar jij dagelijks samen uitgebreid ontbijt, heerlijk tot rust komt en culinaire avonturen beleeft. 

1. Kokkerellen op een (BORA) inductie kookplaat

Kies voor inductie koken! En dan bij voorkeur voor een Bora kookplaat. Waarom? Omdat inductie veel effectiever verwarmt. Dit komt omdat enkel de bodem van de pan wordt verwarmd en niet de gehele plaat. Hierdoor is het niet alleen energiezuiniger, maar ook nog eens sneller. En je gaat van het gas af natuurlijk. Bonus tip; kies voor kookveldafzuiging, het werkt ECHT!

2. Schone lucht dankzij een filter in je kookplaat

Oude afzuig-systemen waarbij lucht afgevoerd wordt naar buiten is niet meer verstandig. Daarmee voer je namelijk warme, schone lucht af. Lucht die je net warm heb gestookt met je CV. Denk daarom eens na over recirculeren met behulp van een luchtfilter in je kookplaat. Met recirculeren wordt de kooklucht schoongemaakt middels een filter en brengt de schone en warme lucht via de plint onder je keuken weer terug in de ruimte. Deze filter in je kookplaat kun je in de vaatwasser schoonmaken. De filter is volledig recyclebaar en brengt dus geen onnodig afval of extra kosten met zich mee. 

3. Gebruik je (stoom)oven

Kook meer met je oven en/of stoomoven. Hiermee verbruik je minder gas. Na je bereiding van je maaltijd laat je je apparaten even open staan. Hierdoor geef je je oven de kans om de ruimte licht te verwarmen met de restwarmte van de oven.  

4. Kies voor energiezuinige apparaten

Zijn je apparaten 10 tot 15 jaar oud? Dan is de kans dat ze het energievreters zijn groot. Investeer in nieuwe, energiezuinige apparaten. Vooral de A-merk apparaten denken mee in de energie!

5. Gebruik je koelkast slim (én ga voedselverspilling tegen)

De koelkasten van tegenwoordig zijn slim, maar je kunt ze ook slim gebruiken! Wat niet persé in je koelkast hoeft, leg je er ook niet in. Zo maak je de koelkast minder vaak open en gebruikt de koelkast minder energie. 

De koelkasten die wij aanbieden hebben allemaal softclose, dat wil zeggen dat de koelkast het laatste stukje zelf dichttrekt en deze niet onnodig open blijft staan.

Daarnaast hebben de meeste koelkasten van o.a. Bosch, Liebherr en Miele tegenwoordig lades die jouw groente, fruit en/of andere versproducten wel 3 tot 5x langer vers houden. Het temperatuurbereik en de juiste luchtvochtigheid bieden de ideale omstandigheden voor een langere houdbaarheid. Kortom, minder voedselverspilling en de koelkast mag doen waar hij goed in is, want die draait toch! 

6. No-frost diepvries

Heb je een vriezer of wil je er eentje aanschaffen? Kies dan voor no-frost. Nooit meer ontdooien is fijn en luxe maar het is ook energiezuiniger in gebruik. Zit er veel ijs in je diepvries? Dan moet het apparaat harder werken. En een no-frost diepvriezer is vaak niet heel veel duurder dan een “gewone” diepvries en het scheelt je veel schoonmaak werk en dus ook energie!

7. Zuinige Quookers

Ga standaard voor een Quooker kraan en je hebt direct en altijd warm water! Het kost geen opwarmtijd, omdat de boiler het water constant op temperatuur houdt. Iets constant op temperatuur houden kost minder energie dan iets meermaals, ineens flink moeten opwarmen.
Daarbij heb je geen gas nodig om het water uit je kraan op te warmen, dat doet deze slimme elektrische boiler.

8. ECO-stand

Zelf de afwas doen? Beter van niet! Want vaatwassers zijn namelijk heel zuinig; je kunt zelf niet opwerken tegen de auto-programma’s van je vaatwasser. Gebruik ECO stand van je vaatwasser en andere keukenapparaten. Dit heeft zeker zijn voordelen in energie, maar let op want een ECO programma duurt langer en krijgt hardnekkig vuil vaak niet altijd goed schoon. En twee keer je vaatwasser laten draaien is natuurlijk niet energiezuiniger!

9. Nachtstroom

Zit nachtstroom in je energiecontract? En heb je een slimme meter? Maak dan gebruik van nachtstroom (T2-tarief) voor o.a. je vaatwasser. Dit kan zeker ook schelen!

10. Kies voor zonnepanelen 

Eigenlijk alle apparaten in je keuken werken op stroom. Het is daarom erg voordelig om te kiezen voor zonnepanelen als je deze optie hebt. Hiermee kun je niet alleen besparen in je keuken, maar bij alle apparaten in je hele woning. 
Nieuwsgierig geworden naar hoe jij je keuken slim kunt gebruiken of wil je graag advies? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met je mee.

Geschreven door: Annemarie de Mulder

Terug naar de blog