Neem contact op

‘Welk aanrechtblad past het beste in mijn keuken?’ Dat is één van de veelgestelde vragen van onze klanten. Als we zouden vragen wat de beste auto is, dan krijg je veel verschillende antwoorden. Datzelfde geldt ook voor onze werkbladen. Ieder werkblad is uniek en ieder materiaal heeft zijn eigen bijzondere eigenschappen die een eigen verhaal vertellen. 

Als het om een werkblad voor in je keuken gaat, heb je bij ons de keuze uit heel veel verschillende soorten materialen en kleuren. Omdat wij veel met steenachtige werkbladen werken, zetten we graag de verschillende soorten, materialen en eigenschappen voor jou op een rijtje. Iedere steensoort heeft immers een eigen verhaal.

Granieten werkblad

Graniet is een hard dieptegesteente dat ontstaat door het ondergronds stollen van magma. Doordat het stollen van de natuursteen op grote diepte plaatsvindt, worden de mineralen langzaam omgevormd tot kristallen. Dat geeft de bekende mooie look! Naast de mooie look is graniet redelijk goed zuur-, kras-, hitte- en stoot bestendig. Graniet blijft echter een natuurproduct met poriën. Door dit goed te onderhouden en te impregneren kan je voorkomen dat vet en vuil zich in de poriën trekken, maar de kans dat er iets van vuil intrekt bestaat. 

Marmeren werkblad

Marmer, ofwel ‘Marmaros’ in het Grieks, staat voor “glanzende steen” en is volgens veel mensen een van de mooiste natuursteensoorten in de wereld. Het kalkgesteente oogt een fraaie look door de vele kleuren, aders en structuurverschillen. Doordat marmer bestaat uit een veel zachter gesteente dan graniet is het meer kras-, zuur-, en vlekgevoeliger.  

Keramieken werkblad

Keukenbladen van keramiek zijn in grote opmars. Keramiek is een industrieel vervaardigd product, ontstaan vanuit de tegelbranche. De basisgrondstoffen klei, veldspaat en kwarts worden onder extreem hoge druk samengeperst en voorzien van een print op de oppervlakte. Vervolgens gaat het keramiek de bakoven in waardoor een compacte en zeer harde massa ontstaat. Door de vele soorten en varianten in het design, krijgt ieder werkblad een unieke marmerlook met eigen kleur en structuur. Door de harde massa van keramiek is het vlek-, kras-, zuur- en hittebestendig. 

Betonnen werkblad

Beton bestaat uit kunstmatig steenachtig materiaal dat voornamelijk in de bouw wordt gebruikt. De robuuste en industriële look van beton geeft een hele mooie en stoere stijl aan je interieur. Beton blijft beton en is daarmee vrij kras- en vlekgevoelig. Dit kan tevens ook juist een hele gave uitstraling geven. 

Composieten werkblad

Composiet bestaat voor ca. 95% uit kwartsiet. Kwartsiet is gekristalliseerd en gewoonlijk wit of transparant. Wanneer het vormen van kwarts in de aanwezigheid van onzuiverheden gebeurt, kunnen andere kleuren ontstaan. Aan de kwarts worden vervolgens kleurpigmenten, granietkorrels en hars toegevoegd. Onder hoge druk en temperatuur vervormd de kwarts tot plaatmateriaal waarna vervolgens het slijpen, polijsten, zoeten of branden plaatsvindt. Door het harde plaatmateriaal krijgen vlekken, krassen en stoten weinig kans. Matte varianten van composiet zijn echter wel vlekgevoeliger. In tegenstelling tot graniet kun je composieten werkbladen in langere lengtes krijgen. 

Terrazzo werkblad

Terrazo, ofwel bekend als terras in het Italiaans, bestaat uit marmerkorrels of korrels van ander materiaal die in, al dan niet, gekleurd cement of klei zijn gedrukt en na droging gepolijst worden. Er kan gevarieerd worden met verschillende met vormen en kleuren. Daarnaast houdt het materiaal uitermate stoten en krassen tegen. Door het drukke patroon en het poreuze materiaal zie je vlekken minder goed, maar moet je (wijn)vlekken relatief snel verwijderen om blijvende vlekken te voorkomen. 

Gebruiks- en onderhoudstips voor steenachtige werkbladen

Steenachtige werkbladen zijn over het algemeen erg duurzaam en praktisch in gebruik. We hebben de voor en nadelen van diverse steenachtige werkbladen voor je op een rijtje gezet, maar hoe kun je jouw stenen keukenblad nu het beste onderhouden? 

  • Gebruik voor de dagelijkse schoonmaak een vochtige doek, eventueel met een zacht schoonmaakmiddel (bijvoorbeeld witte Cif-cream).
  • Gebruik voor de intensieve schoonmaakbeurt de cleaner van onze bladenleveranciers met een vochtig doekje of sponsje. Deze kun je zelf bij ons bestellen via info@demulderkeukensopmaat.nl
  • Gebruik geen harde schuurmiddelen en schuursponsjes. Zeker niet bij gepolijste glanzende materialen. Deze veroorzaken onherstelbare schade, zonde!
  • Verwijder sterke vervuiling zo snel mogelijk om te voorkomen dat deze diep in het materiaal trekt.
  • Gebruik altijd een onderzetter voor hete pannen, deksels en ovenschalen om het risico op een thermoshock te voorkomen.
  • Vermijd contact met aceton, agressieve reinigingsmiddelen (zoals metaalreinigers, gootsteen ontstoppers, bleekmiddelen etc.) en producten die pH-waardes onder de 2 of boven de 12 hebben.
  • Gebruik uit hygiënische overwegingen altijd een snijplankje voor het snijden van etenswaren. Zo voorkom je ook dat je messen bot worden.
  • Ben voorzichtig met zware en/of scherpe voorwerpen, puntbelasting kan leiden tot onherstelbare stootschade.
  • Ga nooit op het werkblad staan, dit kan leiden tot onherstelbare scheuren.
  • Laat de onderbouw vaatwasser met gesloten deur uitdampen.

Naast steenachtige werkbladen, beschikken wij ook over werkbladen bestaande uit RVS, kunststof en Corian. 

Hebben wij je interesse in steenachtige werkbladen getriggerd? Of ben je benieuwd naar onze andere materialen en mogelijkheden? Neem vooral een kijkje op onze website of neem contact op met een van onze verkoopadviseurs, wij denken graag met je mee en maken het zelfs mogelijk de bladen bij onze leverancier te gaan bekijken! 

Terug naar de blog